jueves, 11 de noviembre de 2010

EL DESTÍ DE L'OR AMERICÀ

Aquest dibuix  ens recorda quin era el destí de l'or americà: pagar els deutes de l`Emperador amb els banquers genovesos. Està inspirada en la primera estrofa del poema de Quevedo dedicat al diner:

Nace en las indias honrado
donde le mundo le acompaña
viene a morir en España
y es en Génova enterrado...






Us  convido a deixar un  comentari de la imatge fent servir el vostre ampli bagatge de coneixements històrics.

5 comentarios:

  1. Aquesta foto es relaciona amb el període en què els tresors des d'Amèrica on sent exportat a Espanya. La persona que té ulls a la foto seria el rei Felip II, qui necessita molts diners per pagar els seus soldats que estan en la guerra i per poder crear més armats i vaixells. Però el Rei no té diners sinó que té un tones d'ors. Així per ser capaç de guanyar diners, el Rei intercanvia l'ors a diners amb un Banquer, que també apareix a la foto.

    Com a conseqüència de l'augment de l'arribada d'or i plata en enormes quantitats van provocar una espectacular puja de preus, que s'ha qualificat de revolució dels preus. Aquesta puja de preus va ser el signe més evident de la incapacitat de l’estructura agrària i industrial europea per afrontar el creixement de la demanda, i va obrir, a la segona meitat del segle XVI, un període de recessió econòmica que es va agreujar més durant el segle XVII.

    ResponderEliminar
  2. En aquest imatge és pot veure els vaixells que arribaven d’Amèrica carregats de metalls preciosos. Això va passar en el segle XVIII quan regnar felip V.



    El segle XVIII (1701-1800) va ser anomenat Segle de les Llums, a causa que durant el mateix segle va sorgir el moviment intel•lectual conegut com a Il•lustració. Doncs molts dels esdeveniments polítics, socials, econòmics, culturals i intel•lectuals d’aquest segle han estès la seva influència .
    Des del segle XVI l'arribada d'or i plata es va esgotar i Espanya va tenir enfrontar els pitjors moments econòmics que estaven vivint.
    Entre 1720 i 1780, l'economia europea entra en període de desenvolupament. Les causes d'aquesta prosperitat van ser les següents:
    -Nova afluència de metalls preciosos procedents d'Amèrica
    Des de principis del segle XVI, les mines d'or i plata americanes s'havien esgotat; en canvi, a partir de 1720 es descobreixen noves mines d'or, extraordinàriament riques, a Brasil i a Bolívia (potosí).. Aquest or, en arribar al continent europeu reactiva tota l'economia i la marxa dels negocis.

    - Major prosperitat en l'agricultura i indústria
    La pagesia del segle XVII recollia molt poca collita i, en ella, havia d'apartar tres porcions: una lliurava a l'Església com a pagament de delmes; una altra lliurava al noble que era el propietari de la terra i la tercera part havia de donar-la al rei com a pagament d'impostos; el que li quedava era mínim, i estava destinat al consum.
    Això significava que el camperol no podia vendre sinó només consumir el que produïa. D'aquesta forma, amb prou feines tenia ingressos i el seu nivell de vida era molt baix.

    ResponderEliminar
  3. Esta imagen nos indica el lugar al cual era destinado el oro de América.
    Felipe II como heredero de todas las riquezas de su padre Carlos I , pagaba mucho dinero por tener la victoria contra los Franceses, Ingleses y Holandeses, disponía de los mejores soldados, generales ,tanto en tierra como en mar y de las mejores armas para esa época.
    España se convirtió en el país más rico de Europa. Esta riqueza permitió sufragar sobre todo las guerras contra los protestantes del centro y norte de Europa.
    Sin embargo en el siglo XVI se causó una enorme inflación y destacaron tres grandes crisis demográficas. La de la viruela y la
    mortandad de la conquista( 1519-1521), la peste de tifo(1545-1546)y la correspondiente a
    grandes hambrunas y crisis agrícolas(1576-1579) por ejemplo Sevilla que perdió 60.000 habitantes en la peste de 1647 , otro ejemplo claro es la expulsión de los moriscos en 1609 suponiendo la pérdida del tres por ciento de la población del reino.

    ResponderEliminar
  4. En la imagen se ve claramente como y en que cantidades llegaba el oro de America,en especial de las zonas mas ricas en oro (Brazil y Bolivia"Potosí")en la época que reyanba Felipe V al segle XVIII, a causa de esta llegada masiva del oro y la plata se ocacionó una espectacular subida de precios "revolución de precios".
    La riquesa obtenida por estos minerales, hizo que España se convirtiera en la mas rica de Europa y permitió ganar las guerras contra los protestantes del norte y el centro de Europa.

    ResponderEliminar
  5. El oro entraba por un lado de america y salia por otro ya que el rei vendia a los demas paises
    durante el siglo XVI los envíos de oro a España, alcanzaron un punto máximo hacia la mitad del siglo y cayeron en picado a partir de 1610; los envíos de plata lograron su cenit hacia el ario 1600 e iniciaron un marcado declive a partir de 1630. En vez de transformar el oro y la plata en nueva riqueza productiva, los españoles pagaron a otros países con los metales preciosos y gastaron tanto que las deudas a países extranjeros se incrementaron en gran medida. En fecha tan temprana como la década de 1550, una sentencia popular afirmaba que «España es las Indias de los extranjeros» porque harto buen dinero español era pagado a los foráneos a cambio de «puerilidades»: fruslerías como ajorcas, cristalería barata y naipes.

    ResponderEliminar